ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ό,τι τρώτε επηρεάζει το πώς αισθάνεστε εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Ανακαλύψτε ορισμένα βασικά στοιχεία για να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

ΠΡΩΙΝΟ: ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΖΩΗΣ

Το πρωινό είναι σημαντικό για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή τρόπου ζωής. Το πρωινό είναι το πρώτο γεύμα της ημέρας και «διακόπτει τη νηστεία»: είναι ο χρόνος μεταξύ του τελευταίου γεύματος ή του σνακ που φάγατε πριν πάτε για ύπνο και του πρώτου που τρώτε την επόμενη μέρα. Όλοι χρειάζονται την τονωτική ενέργεια που προσφέρει το πρόγευμα το πρωί.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΥΤΙΚΩΝ ΙΝΩΝ

Οι φυτικές ίνες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Βοηθούν στην προώθηση της καλής πεπτικής υγείας, ωστόσο πόσο καλά γνωρίζουμε τι πραγματικά τρώμε; Κατά μέσο όρο, οι Βρετανοί καταναλώνουν περίπου 18 γρ. την ημέρα. Δηλαδή, λίγο πάνω από τη μισή ποσότητα (30γρ.) που προτείνουν οι ειδικοί σε θέματα διατροφής. Το σιτάρι ολικής άλεσης αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εξασφαλίσετε πως η οικογένειά σας προσλαμβάνει όλες τις φυτικές ίνες που χρειάζεται.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ

Η τροφή που καταναλώνουμε επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ευημερία μας. Η κατανάλωση ισορροπημένης διατροφής είναι καίρια για τη φυσιολογική ανάπτυξη, τη διατήρηση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών και παθήσεων. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως τα προϊόντα ολικής άλεσης, ιδίως τα δημητριακά, έχουν οφέλη για την υγεία.

ΠΡΩΤΕΪΝΗ

Οι πρωτεΐνες είναι καίριες για τη ζωή και την υγεία. Είναι τα κύρια δομικά στοιχεία του οργανισμού και λειτουργικό μέρος όλων των κυττάρων. Οι πρωτεΐνες βοηθούν τον οργανισμό σας να αναπτυχθεί, να αποκατασταθεί και να ανανεωθεί. Η πρωτεΐνη χρησιμοποιείται αδιαλείπτως, διασπασμένη και μεταμορφωμένη από τον οργανισμό μας, οπότε πρέπει να καταναλώνουμε πρωτεΐνη καθημερινά, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΑΧΑΡΗ

Τα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα όπως το μέλι, τα φρούτα, οι χυμοί φρούτων, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και ορισμένα λαχανικά, καθώς και σε επεξεργασμένη μορφή όπως η ζάχαρη και τα σιρόπια που προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, όπως καραμέλες, σοκολάτες, μπισκότα και ποτά με ζάχαρη. Η υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία τερηδόνας, σε παχυσαρκία και αυξημένο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων.